Világsiker: Megnyerte a Britain’s Got Talent döntőjét az Attraction

Megnyerte a Britain's Got Talent brit televíziós tehetségkutató vetélkedősorozat szombat esti döntőjét a magyar Attraction látványszínház. PSY zárta a finálét.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Attraction
2013. június 09. bencze.aron

Megnyerte a Britain’s Got Talent brit televíziós tehetségkutató vetélkedősorozat szombat esti döntőjét a magyar Attraction látványszínház. PSY zárta a finálét.


A világ egyik legnagyobb ilyen jellegű showműsorában aratott diadallal 250 ezer font (87 millió forint) pénzjutalom jár, és a társulat jogot nyert arra is, hogy részt vegyen az idei Királyi Varietén, ahol a királyi család tagjai, köztük II. Erzsébet királynő előtt léphet fel.

Az együttes, amely az ITV kereskedelmi televízión sugárzott vetélkedő történetének első magyar döntőse és nyertese, Edward Elgar hazafias dala, a Land of Hope and Glory zenéjére adta elő bravúros árnyjátékra épülő kétperces produkcióját. Az előadás Nagy-Britannia utóbbi évtizedeinek történelmi eseményei, kiemelkedő politikai személyiségei és az uralkodó előtt tisztelgett.

Először Sir Winston Churchill néhai miniszterelnök, a világháborús győztes alakja elevenedett meg, és közben bejátszották Churchill 1940-ben elhangzott híres parlamenti beszédének egy részletét, amelyben a kormányfő hitet tett amellett, hogy Nagy-Britannia soha nem adja fel a harcot a náci Németország ellen, és harcolni fog ellene tengeren, szárazföldön, hegyekben és városokban. Utána elhangzott Churchill történelmi bejelentése a II. világháború európai hadszínterein aratott győzelemről.

Ezután a tavaly nyári londoni olimpiai játékok emléke elevenedett meg az előadásban: az árnytáncosok kialakították az olimpia ötkarikás szimbólumát, miközben David Cameron brit miniszterelnök megnyitó beszédének egy részlete hallatszott.

A következő jelenetben a társulat II. Erzsébet királynő koronázásának idei 60. évfordulójáról emlékezett meg, kialakítva az uralkodó árnyfiguráját, és a koronázás pillanatát. A záró képsor a brit oroszlánt ábrázolta, a közönség egetverő ovációja közepette.

Simon Cowell, a Britain’s Got Talent producere és a zsűri elnöke az előadás után – még az eredményhirdetés előtt – kijelentette: el sem tudta volna képzelni az idei döntő jobb befejezését. A műsor alatt “azt hittem, hogy már láttuk a győztest, de most meggondoltam magam” – fogalmazott a világhírű producer.

Szűcs Zoltán, az együttes vezetője közölte: ez volt a csapat eddigi legfontosabb előadása. “A brit közönségnek szeretnénk köszönetet mondani ezzel az előadással” – tette hozzá, utalva arra, hogy a társulat a múlt heti elődöntőből a legtöbb közönségszavazattal jutott a szombat esti döntőbe.