Vissza a suliba: hangolódjunk mókázva a tanévkezdésre

Közeleg a szeptember és vele együtt a kisdiákok visszatérése az iskolapadba. Nem mondjuk, hogy könnyű feladat három hónap szabadság után visszaállni a munkába, de sajnos ideje elkezdeni hangolódni a nagy napra.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
iskola
2015. augusztus 19. Csontos Dóra

Közeleg a szeptember és vele együtt a kisdiákok visszatérése az iskolapadba. Nem mondjuk, hogy könnyű feladat három hónap szabadság után visszaállni a munkába, de sajnos ideje elkezdeni hangolódni a nagy napra.


Korábban segítettünk már az első osztályosoknak, a nagyobbaknak a kötelezőkkel és persze adtunk tanácsot spórolással kapcsolatban. Most arra gondoltunk, ideje lazábbra venni a figurát és olyan elfoglaltságot gyűjtöttünk össze, ami könnyebbé teszi a tanévre való felkészülést.

Próbáljunk arra törekedni, hogy gyermekünk ne stresszként élje meg augusztus utolsó heteit, azon feszengve, hogy “máris” iskolába kell mennie. Ne azzal teljenek a napjai, hogy azt sulykoljuk, hogy tedd össze a tolltartód, pakold össze a könyveid, sőt, kezdj el tanulni. Célszerű ha kisebb feladatokat oldunk meg szépen sorjában, ez lehet a szoba átrendezése, tolltartó készítése, a könyvek előtérbe helyezése. Vegyük át mivel tudjuk színesebbé és szebbé varázsolni az őszi iskolakezdést!

Az első lépés a tanulósarok kialakítása. Ne feledjük, másra van szüksége egy alsósnak, és egy középiskolába járó kamasznak. A kisebbek helyét feldobhatjuk matricákkal, de játékokat ne pakoljunk elé, mert azzal elvonhatjuk a figyelmét.

Ötlet egy kisgyereknek:

Illetve kettőnek:

Fotó: potterybarnkids.com

És a kamasznak:

Ha a tanulósarkot közösen már kialakítottuk, készítsünk tolltartót az íróasztalra. A legjobb ezekben a megoldásokban, hogy házilag tudjuk őket elkészíteni és pluszköltségbe szinte nem is kerül.

Ebbe a tolltartónak az elkészítésébe még a nagyit is bevonhatjuk, aki biztos szívesen köt nekünk egy színes, mintás kis darabot. Amire pedig ráhúzzuk az nem más mint egy konzervdoboz. Ugye, milyen nagyszerű?

A másik megoldás pedig készülhet cserépből, méghozzá így:

A cserepet ha táblafestékkel kenjünk le, még írhatunk és rajzolhatunk is rá. Ezután nincs más dolgunk mint megtölteni rengeteg tollal, kihúzóval és színes ceruzával.

Az iskolák többségébe már megérkeztek a könyvek, így azokat is szépen rendezve el is pakolhatjuk. Hogy ne fiókban kallódjanak össze-vissza, remek ötlet ha készítünk egy saját könyvtartót. Mi kell hozzá? Egy jó nagy cipős doboz.

Az elkészítés elég egyszerű: a cipős dobozból mind a két oldalt vágjunk ki egy-egy lehetőleg egyenlő szárú háromszöget majd hajtsuk össze a dobozt és lehetőség szerint minél vastagabb ragasztószalaggal ragasszuk meg, úgy ahogy a képen van. Ezután pedig az egészet borítsuk be minél színesebb és mintásabb csomagolópapírral kívül-belül.

Ha a könyveiteket elpakoltátok akkor jöhetnek a füzetek csomagolása. Nem kell feltétlenül a legújabb borítókat megvenni, elég ha az újságból kivágjuk a kedvenc zenekarunkat vagy sportolónkat és máris azzal ragasztjuk tele a füzet kemény fedelét. Ha ennél egyszerűbben készítenétek el a füzeteiteket akkor nincs más dolgotok, mint egy nagy csomagolópapírral körbe fedni a füzetet.

A harmadik megoldás az, amit a képen láttok. Ez annyiból ál, hogy a füzetet különböző mintás szalagokkal ragasztjátok körbe. Kicsit macerásabb, de az elkészült munka tuti kárpótolni fog.

Ha ezeket az ötleteket kipróbáljátok, tuti, hogy nem lesz annyira idegölő az iskolára készülés.