Víz világnapja programok és Bach mindenkinek a hétvégén

A tavasz első napsugarai mellett a jobbnál jobb programok is megérkeztek a hétvégére. Nézzétek csak!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
családi program
2016. március 18. Csontos Dóra

A tavasz első napsugarai mellett a jobbnál jobb programok is megérkeztek a hétvégére. Nézzétek csak!


Irány a Cirkusz!

Szombaton három, vasárnap pedig két alkalommal láthatja a közönség a Fővárosi Nagycirkusz új műsorát, amelyben a víz és a fénytechnika játssza a főszerepet. Az Atlantisz gyermekei című műsorban a vízi technikát bemutató orosz és ukrán művészeken kívül fellép Kristóf Krisztián világhírű zsonglőr és a magyar Teibler csoport is.

Az előadás egy titokzatos világba varázsolja el a nézőt, amely során a porond hol szökőkúttá, hol csendes tóvá, hol pedig háborgó tengerré változik. A különleges és látványos show egészen augusztus végéig tekinthető meg.

Apák áldása

Apák megáldása a Szent József tiszteletére tartott püspöki szentmisében Székesfehérváron március 19-én, szombaton 10 órakor a Székesfehérvár-Szemináriumi templomban (Székesfehérvár, Petőfi u.) Spányi Antal megyéspüspök celebrál hagyományos, Szent József-napi szentmisét a város papságával. A szentmisében püspöki áldásban részesülnek az édesapák. Ezen a napon az egyházmegye összes plébániáján megáldják a plébánosok a családapákat.

Bach mindenkinek

Johann Sebastian Bach születésének évfordulóját Budapest belvárosában közel hetven koncerttel ünneplik március 19-én és 20-án.

A Bach mindenkinek elnevezésű programsorozaton belül március 19-én, szombaton a Deák téri evangélikus templomban nyilvános János-passió-főpróba lesz, a Szent István téren közös Bach-koráléneklésre várják az érdeklődőket, a Szabadság téri református templomban kamarazenei hangversenyt, a Kálvin téri református templomban orgonakoncertet rendeznek. A nap folyamán félórás koncertek helyszíne lesz a Fővám téri vásárcsarnok, a Kálvin téri aluljáró, az Astoria aluljáró, a Deák Ferenc tér és a Szent István tér. Március 19-én minden program ingyenes – adta hírül az MTI.

Március 20-án, vasárnap a Fővárosi Állat- és Növénykert látogatói számára ingyenes koncertek lesznek, hogy még jobb hangulatot teremtsenek a természet és Bach műveinek megismeréséhez.

2010-ben egy New York-i csellista, Dale Henderson úgy döntött, hogy Johann Sebastian Bach születésének évfordulóját egy forgalmas vasúti peronon muzsikálva ünnepli meg. Elhatározásával mozgalmat teremtett, melynek neve Bach in the Subways (Bach a metróban). Az elmúlt évben már 39 ország 129 városában utcazenéléssel emlékeztek a zeneszerzőre aluljárókban, köztereken, nyitott koncerttermekben, templomokban – idézték fel a szervezők a programismertetőben.

Érdekel a víz világa? Ide menjetek!

A víz világnapjához kapcsolódva családi napot tartanak szombaton a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Műszaki Tanulmánytárában és Raktárában. Ezúttal a vízhez kapcsolódó eszközök kerülnek a középpontba: a gőzgépek, a mikroszkópok és a régi jégszekrények mellett a kézi meghajtású ősmosógép működési titkai is kiderülnek. Tóth János Attila búvárrégész előadásában a víz alatti kutatásokról, a tengerek és folyók mélyén fekvő kincsekről és a legfrissebb eredményekről, a Duna fenekén megtalált középkori hajóroncsokról is mesél. A Duna Múzeum interaktív bemutatójával lehet megismerkedni a víz körforgásával, míg a hídépítésbe, a mikroszkópos vízvizsgálatokba és a mocsárjáró robot modellezésébe az Abacusan Tehetséggondozó Stúdió közreműködésével lehet mélyebb betekintést nyerni.

Húsvét a Galériában

Családi nap lesz kicsiknek és nagyoknak március 19-én, szombaton, 11.00-14.00 között a Nemzeti Galériában. Locsolás, tavaszvárás, hímes tojás – mi jut ezekről az eszedbe? Eredj a nyúl nyomába és ismerd meg a húsvéti ünnepkört a múzeum festményeinek segítségével!

  • 11.00-14.00 óráig kreatív műhely: Készítsünk színesre festett papírból pomponos farkú nyuszit és girbegurba fonalból báránykát!
  • 11.30-kor tárlatvezetés gyerekeknek.
  • 12.30-kor tárlatvezetés felnőtteknek.

A programon való részvétel díja gyerekeknek és kísérőiknek 900 Ft/fő

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria C épület, találkozási pont I. emelet kupolatér

Szombathely város nagyböjti lelkigyakorlata a Székesegyházban

Március 17-19 között, csütörtöktől szombatig Szombathelyen a  Székesegyházban nagyböjti lelkigyakorlatot tart Bosák Nándor, debrecen-nyíregyházi megyéspüspök. A lelkigyakorlatcsütörtökön 17 órakor  kezdődik szentségimádással. Mindhárom napon át 18 órakor szentmisét celebrál a megyéspüspök és szentbeszédet mond.

Magyarság Háza egész hétvégén!

Március 18-án a Víz világnapja alkalmából Wirth István előadását hallgathatjátok meg, amelyben a magyarországi fürdőkultúra kialakulásáról tart előadást a Magyarság Házában. Este hat órától pedig Sándor-nap lesz, ahol Az Erdélyi Helikon író csoport “Sándoraira” emlékeznek: Hunyady Sándor, Kacsó Sándor, Makkai Sándor, Reményik Sándor, Tavaszy Sándor.

Sszombaton tíz és délután négy között húsvéti tojáskavalkád lesz, ahol együtt festhetünk húsvéti tojást a Kárpát-medence legjobb magyar tojáshímzőivel! Ha elfáradt a család a tojásfestésben, négy órától kezdődik Sándor Antal szobrászművész gyűjteményes kiállításának megnyitója.

Este 17:30- tól szintén a Magyarság Házában nagyböjti jótékonysági hangverseny lesz a csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum javára.

A belépés az összes eseményre díjtalan.

Megnyitja kapuit a Varázskastély

Most szombaton, március 19-én megnyitja kapuit a Varázskastély interaktív kiállítás és játék. Az interaktív kiállításba lépve a látogatók egy képzeletbeli kastélyban találják magukat, ahol ügyességüket próbára téve egy varázslatos kaland részesei lehetnek.

A több mint 1000 négyzetméteren elterülő kiállítás mesebeli történettel, meglepő jelenségekkel, optikai illúziókkal, érzékszervi csalódásokkal, szemkápráztató megtévesztésekkel, izgalmas feladványokkal, játékkal és ajándékkal várja a kalandvágyó látogatókat.

A kiállítás ideje: 2016. március 19. – május 1.

Helyszín: Vajdahunyadvár, Magyar Mezőgazdasági Múzeum

Színek ünnepe

A Színek ünnepére képzeletben Indiába lehet látogatni a Mesék szárnyán a Föld körül gyermekprogram-sorozat legújabb rendezvényén, a Főnix Kultúrműhelyben. A szombat délutáni eseményen néhány hagyományos jógagyakorlat után indiai motívumokkal díszített ajándékokkal lehet kedveskedni a bölcsesség istenének, Ganésának, hogy elárulja, miként csempészhetők vissza Meseországba a színek.