A „like-ok” száma jelenti a boldogságot?

E-flirt vagy hagyományos udvarlás? Belső érték vagy cicoma? Házasság vagy együttélés? Összeállításunkban fiatalokat kérdeztünk a párválasztásról, a szerelemről és reményeikről.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. február 10. Szaurella

E-flirt vagy hagyományos udvarlás? Belső érték vagy cicoma? Házasság vagy együttélés? Összeállításunkban fiatalokat kérdeztünk a párválasztásról, a szerelemről és reményeikről.


 

Összebújó fiatalok és luxusmárkákba öltöztetett szeretők forgatagába kerülök egy bevásárlóközpontban. Egyik riportalanyommal itt van találkozóm, a szerelemről kérdezem. B. Patrik huszonöt éves, munka mellett főiskolát végzett, jó kiállású és megnyerő modorú fiatal férfi. Ám egy éve nem találja a helyét. Barátnője elhagyta, és egy gazdagabb, befolyásosabb, de húsz évvel idősebb férfi oldalán keresi most a boldogságot. Patrik minden csalódottságát – ilyen elszánás kevés van – ma már a sportba öli. Néhány hónap italozás után döntött úgy, megmenti magát, és aktívan elkezdett futni. Amikor arról kérdezem, mitől várja a lelki békéjének visszatértét, legyint: „A mai lányok elkényeztetettek, tisztelet a kivételnek. Egyszerre legyek lovag, földesúr, pénzautomata, világbajnok. Legyek gyengéd, de erős, okos, de megértő. Ezt egyszerűen képtelenség teljesíteni!  Nem adom fel, de azért nagyon megviselt a szerelmem árulása. Szeretnék megnősülni, szeretnék gyerekeket, mert nagyon klassz családban nőttem fel. Remélem, megtalálom az igazit.”

Forrás: MTI

 

Örvendetes, hogy a házasságkötések száma idén hosszú évek stagnálása után enyhe emelkedést mutat, de további szemléletformálás szükséges. A február 9-16. között a Házasság hete országos rendezvény céljai közé tartozik az is, hogy segítséget nyújtson a házasságra készülőknek, és ötleteket adjon a problémákkal szembesülőknek. Ma délután a XI. kerületi TIT Stúdióban előadást tart Pálhegyi Ferenc pszichológus és családgondozó „Párválasztás hosszú távra” címmel.
   

 

E-flirt és rövid afférok?

S. Fanni húszéves egyetemista, okos, értelmes és szép. Véleménye szerint korosztálya nagyon megosztott párkeresés kérdésében: „Vannak, akiknek huszonévesen is már egy vagy akár több többéves kapcsolat áll a hátuk mögött, valamint azok, akik rövid afférokon kívül alig, vagy szinte soha nem bonyolódtak igazi kapcsolatba. Ennek az oka szerintem a virtuális világ térnyerése, ugyanis az emberek már nem szorulnak személyes találkozásra a kapcsolatépítésben, egyre többször hallani ilyen virtuális szerelmi és baráti kapcsolatokról. Nehéz ismerkedni is, a legjellemzőbb a közös középiskola, a közös egyetem, egy közös ismerős vagy hobbi, de amikor e lehetőségek bezárulnak vagy kimerülnek, komoly vállalkozás új utat találni az ismerkedésre.”

 

Irreális igények hálójában

Kérdésünkre, hogy mennyire veszik komolyan a fiatalok szerelmi életüket, mennyire vigyázzák és óvják, Fanni hangsúlyozta: „Sajnos az a tapasztalatom, hogy a kortársaim felületesek, számos ismerős a közösségi oldalon éli a szerelmi életét, határokat nem ismerve minden részletét feltárják kapcsolatuknak, valójában pedig pont az őszinteség, a bizalom hiánya, a veszekedés jellemzi őket. Nehéz a párválasztás, a média által közvetített üzenetek pedig még jobban megnehezítik. A legtöbben irreális igényeket állítanak fel „Mert te megérdemled!” – szól a szlogen. Egyszerre legyen a választott szép, intelligens, figyelmes és odaadó, míg a műköröm, a műszempilla és edzőterem bermudájában élik mindennapjaikat és egy szépirodalmi könyvet tüzelőpapírnak dobnak félre. Ez a szomorú hozzáállás sajnos mindkét nemet egyformán jellemzi, de hisz mit várunk egy olyan korban, ahol a like-ok száma jelenti a boldogságot és az e-flirt korszakában bárki bárkinek eladhatja magát.” A rosszkedv dacára az általunk megkérdezettek nagyon fontosnak tartják a harmonikus, meghitt családi életet és egyhangúlag házasság pártiak. A társadalomnak is feladata, hogy ezt az elszánást és reményt tovább támogassa és segítse.