Gyűlölet online

Hogyan fordít egymás ellen családtagokat és barátokat az ukrajnai krízis?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. február 23. Gyarmati Orsolya

Hogyan fordít egymás ellen családtagokat és barátokat az ukrajnai krízis?


“Az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor egy halottról posztoltak valami véres képet és azt írták alá kommentként, hogy Ezt a lelkiismeretednek üzenjük. Jól alszol éjszaka?” Válaszolhattam volna én is hasonló fotókkal és vádakkal, de ilyet csak az eszementek tesznek. Így aztán elkezdtem letiltatni a rokonaimat.”

A fenti sorokat Nina írta, aki Szentpéterváron nőtt föl, de egy kijevi férfihoz ment feleségül és azóta Kijevben él. Az ukrajnai háború kitörése óta Nina konfliktusba került egy csomó olyan emberrel, akivel valaha szoros kapcsolatot ápolt, például a mostohaapjával.

A közösségi média egyik legjellemzőbb tulajdonsága, hogy azonnal és könnyedén, bárhol és bármikor összeköt bárkit a világ bármely pontjain. Csakhogy arra nincs lehetőség, hogy a másik szemébe nézzünk, és ez – legalábbis Nina szerint – egy hatalmas hiányosság.

„A mostohaapám még most is nagyon udvarias a telefonban, Rendszeresen felhív, érdeklődik az unokái után és nem említi meg azt a tényt, hogy letiltottam a Facebookon és a Vkontakte-on (Oroszország legnépszerűbb közösségi oldala).

Eleonora, egy 30-as Muscovite- és FB-használó, aki nemrég arról posztolt, mennyire szeretné adományokkal segíteni a szeparatisták által megszállt területek civil lakosságát. „Kijevben dolgoztam és néhány régi kollégám figyelmét felkeltette, amit kiposztoltam. Kiderült, hogy ők nem tesznek különbséget a szeparatisták és az általuk megszállt területeken csapdába esett civilek között, mivel azzal vádoltak, hogy terroristákat akarok támogatni”, meséli a fiatal nő a  Global Voices Online-ban. „Egy kolleganőm, akivel korábban gyakran kávéztunk, elém állt és azt mondta: „Remélem, meghalsz.” Tisztázni akartam vele a dolgot, de nem adott rá lehetőséget.

Ludmilla Petranovszkaja, egy orosz pszichológus tavaly cikket publikált a társadalomban egyre növekvő agresszióról, ami természetesen online is megmutatkozik. A szakember többek között arról is írt, hogy épp ebben a nehéz helyzetben nem lenne szabad felégetni a hidakat magunk mögött. Ehelyett össze kellene tartani jobban, mint bármikor…