Példákkal mutatjuk, hogyan rombolja az iskolai légkört a hétfői akciózás!

Egyre több jelzést kapunk tőletek azzal kapcsolatban, hogy milyen áldatlan helyzeteket teremt az iskolákban a hétfői "menjen-e a gyerek iskolába?"-téma. Most négy esetet idézünk nektek. Továbbra is várjuk véleményeiteket, hozzászólásaitokat. Ide írhattok.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. február 27. Paulik András

Az elmúlt napokban egyre sűrűbben jöttek jelzések a Családháló felé, hogy az iskolákban a tanítás mellett – néha helyett – a hétfői „Nem leszek suliban” akció a fő téma. Pénteken a sűrűsödő levelek már egyre feszültebb iskolai hangulatról számoltak be. Az akció sok helyen osztja meg az osztályokat, láthatóan olyan sebeket okozva, melyek nem fognak egykönnyen begyógyulni. A megosztottság, a politika beszivárgott az osztálytermekbe, és ennek láthatóan sajnos a gyerekek isszák meg a levét. Sok helyen a szülők a pedagógusok magatartását is kifogásolták, amiért nyomást gyakorolnak – olykor alsós – gyerekekre.


Alább négy példát olvashattok. Ha nálatok is történt hasonló, vagy van véleményetek az ügyről, az info [at] csaladhalo [dot] hu címen várjuk a Ti leveleiteket is! (A leveleket természetesen anonim módon kezeljük.)

1.

Pénteken a gyermekem a szokásos “mi volt ma az iskolában?” kérdésre megdöbbentő választ adott. Mindenkitől megkérdezték, hogy megy-e hétfőn iskolába, majd miután többen is feltették a kezüket, a tanár hosszasan fejtegette, hogy természetesen ő nem tehet különbséget
gyerek és gyerek között eszerint. És mintegy mellesleg aztán bejelentette, hogy hétfőn dolgozatot fog íratni, ami – ahogy hozzátette – nem lesz könnyű. Mi ez, ha nem a gyermekeink lelki zsarolása és megfélemlítése?

Egy budai anyuka

2.

Pénteken a gyermekem iskolájában természetesen szóba került, hogy ki megy hétfőn. Az osztálynak előadta a tanáruk, hogy ha nem jönnek be, az csakis az ő érdeküket szolgálja, hiszen ettől majd minden megváltozhat és ő is csak azért ment el tüntetni, hogy majd “nektek,
gyerekek jobb legyen”. Köszönöm, de az én gyermekemet nem kell, hogy bárki megvédje, jobb lenne, ha tüntetés helyett inkább rendesen megtanítanák neki az anyagot és nem nekem kellene esténként elmagyarázni. És bizony nem is biztos, hogy azt szeretném, hogy minden
megváltozzon. Én például nem szeretnék megint 30 ezer forintokat fizetni gyermekenként év elején a tankönyvekre a mostani alig 10 ezer Ft helyett és bizony én pl. a mindennapi tesivel is egyetértek. Felháborít, ahogy a gyermekeket manipulálják a tanárok és a saját céljaik elérése érdekében eszközként használják őket.

Egy felháborodott anyuka a fővárosból

3.

Ma gyermekünk osztályfőnöke nyíltan rákérdezett, hogy ki jön hétfőn és ki nem. Majd ezt követően egész órán gyakorlatilag politizálás zajlott az 5. osztályban (!). A gyerekek persze okosak és megkérdezték, hogy a hiányzásoktól miért fognak megoldódni a problémák, amire csak egy vállhúzás volt a válasz. Elképesztőnek és nagyon nem helyénvalónak tartjuk, hogy tanítás helyett politizálás zajlik az iskolákban, és a hétfő kapcsán politikai állásfoglalásra kényszerítik nem csak a szülőket, de a kiskorú gyermekeinket is!

Egy ötödikes kislány szülei

4.

Nem értem

A lányom egy vidéki középiskolába jár és az osztályfőnök arról tájékoztatta péntek délelőtt az osztályt, hogy ha valaki hétfőn nem jön iskolába, akkor azt a szülő írja be az ellenőrzőbe és az iskola leigazolja a szülő kérésére. A lányom kérdezte, hogy hétfőn ne menjen iskolába?

Nem értettem, hogy miről van szó. Hát miért ne szeretném? Eddig nem kérdezett meg senki az iskolából, ha továbbképzés vagy bármi értekezlet volt…. akkor azt elrendelte az iskola és tájékoztatott minket szülőket.

Értetlenkedni kezdtem a gyerekemmel, de Ő sem tudott egyértelmű választ adni… csak beszélték a lányokkal, hogy akkor nem jön be senki hétfőn a suliba.

Hát, ekkorra már tényleg nem értettem a dolgot, s mivel én is dolgoztam, gondoltam rövidre zárom a kérdést. Hogy egyértelmű, konkrét választ kapjak a hétfői tanítás ügyében, ezért felhívtam az osztályfőnököt.

Ő elmondta, hogy természetesen lesz tanítás az iskolában, de ha én úgy gondolom, hogy hétfőn ne menjen iskolába a gyerek, akkor azt írjam be az ellenőrzőbe és az iskola leigazolja. Ezt aztán részletesen is kifejtette többször. Nem kell, hogy az iskolai SZMSZ által a szülőnek biztosított három napból használjuk ezt fel… különben pedig az iskola elhatárolódik a hétfői rendezvénytől, a tanárok jönnek tanítani.

Mitől határolódik el? Mi van? Valamiről lemaradtam mióta reggel bejöttem dolgozni? Ekkor már kezdett gyanús lenni a dolog, de mivel a tanár egyértelműen kinyilvánította, hogy lesz tanítás hétfőn az iskolában ettől fogva már számomra nem volt kérdés, hogy megy-e vagy
sem.

Küldtem egy sms-t a lányomnak, hogy hétfőn megy. Pár perc elteltével sms érkezett a lányomtól, melyben megkért, hogy legközelebb ne intézkedjek, mert ez imént vette elő az osztályfőnök, és az osztály előtt megszégyenítette, hogy milyen értetlen gyerek, hogy nem tudta elmagyarázni nekem, szülőnek, hogy miről van szó.

Egész nap nem hagyott nyugodni a dolog, de mivel én is dolgoztam, s feltételeztem, hogy az iskolában is a tanításra koncentrálnak, gondoltam majd estére tisztázzuk ezt a kérdést.

Este hazajött a család és előjött ez a téma is. A lányom könnyes szemekkel, nyomatékkal megkért, hogy legyek szíves nem intézkedni legközelebb, mert ez teljesen kellemetlen volt számára, hogy az osztály előtt megalázta a tanár, és a gyerekek sem mellé álltak, mivel addigra már megbeszélték, hogy hétfőn nem mennek iskolába.

És most már tényleg nem értem.