Rám is figyelj!

A túlzott rendszeresség nem mindig célravezető, és az étkezéssel kapcsolatos problémáktól könnyen alakulhat ki alvásprobléma egy kisgyereknél. De hogy minden gyermek egyedi eset, arról egy háromgyerekes anyuka tapasztalatai tanúskodnak legjobban.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. június 27. czefernek.lena

A túlzott rendszeresség nem mindig célravezető, és az étkezéssel kapcsolatos problémáktól könnyen alakulhat ki alvásprobléma egy kisgyereknél. De hogy minden gyermek egyedi eset, arról egy háromgyerekes anyuka tapasztalatai tanúskodnak legjobban.


Előző cikkünkben arról olvashattunk, hogy a túlzott rendszeresség sem mindig célravezető, és hogy az étkezéssel kapcsolatos problémáktól könnyen alakulhat ki alvásprobléma egy kisgyereknél. Judit, három gyerek nevelése közben jött rá, az alvást és az etetést nem lehet különválasztani. Első gyermeke nagyon kis súllyal született, ráadásul majdnem kiszáradt, így az etetési periódusokat mindig szigorúan betartották. Csakhogy a kisbaba kifejezetten rossz alvóvá vált az állandó ébresztgetéstől. Második gyermekével már könnyebben ment minden: Timi rendes súllyal született, eleve nyugisabb volt, és a hasával sem voltak problémák, így az első három hónap teljes összhangban telt. Amíg a nagytesó közbe nem szólt, aki megunta, hogy a kicsivel még játszani sem lehet.

„Valósznűleg az is sokat számít, hogy az ember már rutinosabban kezeli ezeket a dolgokat, de az nagy könnyebbség volt, hogy nem csak az evéssel, az alvással sem voltak gondok. A kicsi többet aludt, szopni is jobban tudott. Teljesen más személyiség volt, de biztosan az is jó hatással van a gyerekre, ha már a szülő sem izgatja magát annyira a dolgokon” – mesél tapasztalatairól az anyuka, akinek közben a nagyobb lánya oviba ment. Ezért aztán az etetési rendszert is másképp kellett kialakítani: „mivel a második gyereknél már nem voltak súlyproblémák, figyeltünk ugyan arra, hogy következetesek legyünk, de volt, amikor a kényszer diktált. Így történhetett, hogy Timi etetés után délben – mivel menni kellett az oviba a nagyért – rászokott, és evés után remekül aludt a babakocsiban.”

Persze a második gyerek etetése sem lehetett problémamentes. Timinél az okozta a legnagyobb bonyodalmat, hogy a nagytestvér szoptatás közben is követelte magának a figyelmet. „Szoptatás közben Évi állandóan ott sündörgött körülöttünk, és azt szerette volna, ha rá is figyelnek. Ez aztán megszakította azt a meghitt légkört, amiben baba és mama ilyenkor kapcsolódik egymáshoz, és Timit a szoptatás egy idő után már nem kötötte le annyira. Ezt a helyzetet bizony nem könnyű megoldani” – vallja be Judit, hozzátéve, hogy középső lánya végül ezért sem evett anyatejet túl sokáig.

A két kicsi egyébként jól elvolt közös szobájukban, így Timit már nem kellett altatni. Sosem volt olyan probléma, hogy a kicsi sír magában a sötét szobában, mivel a testvére szórakoztatta, mesélt neki, énekeltek, míg végül mindketten szépen elaludtak. A két gyerek azonban nagyon különböző lett: míg Évi gyakorlatilag sose aludt az oviban a délutáni csendespihenő alatt, addig Timi a mai napig szeret nagyokat durmolni, amikor csak teheti. A legkesebb lányról nem is beszélve…

Cikkünk a jövő héten folytatódik.

Fotó: Flickr/ Sugar Pond