Újszülött a betlehemben

Egy New York-i katolikus templom betlehemében találtak november 23-án, hétfőn egy újszülöttet. A kisfiú teljesen egészséges és csupán pár órás lehetett, amikor rátaláltak. 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
babamentő inkubátor
2015. november 28. Aipmilo

Egy New York-i katolikus templom betlehemében találtak november 23-án, hétfőn egy újszülöttet. A kisfiú teljesen egészséges és csupán pár órás lehetett, amikor rátaláltak.


A törülközőbe bugyolált kisfiú sírását a Kisded Jézusról (Holy Child Jesus) elnevezett templom gondnoka hallotta meg, amikor ebéd után visszaérkezett. Rögtön hívta Christopher Heanue plébánost és a mentőket, aki a helyi kórházba szállították.

Mint Christopher Heanue a BBC News-nak elmondta, nagyon megrendítette az eset, ugyanakkor meg is hatódott. „A templom a rászorulók otthona kell legyen. Ferenc pápa sokszor tanít az irgalomról, és hamarosan kezdődik az irgalmasság szentéve – mi lenne irgalmasabb, mint otthont adni valakinek, aki rászorul?” A plébános elmondta, mennyire örül, hogy a gyermek anyja rátalált erre a templomra, és biztonságos helyen hagyta a gyermekét.

New Yorkban hatályos törvények szerint egyes helyek, így ez a templomok is un. biztos menedéknek számítanak, ahol a legföljebb 30 napos csecsemőket ott lehet hagyni, megfelelő személynek átadva, anélkül, hogy büntetéssel kelljen számolnia a szülőnek. A kisfiú édesanyját térfigyelő kamerák segítségével találták meg, és esetében sem indítottak eljárást, mert, bár őrizetlenül hagyta a gyermeket, a törvény szellemében járt el. 

A fiú a John (János) nevet kapta, Keresztelő szent János után. A plébánia közösségéből remélik megtalálni az örökbefogadóit.

A BBC-nek nyilatkozók karácsonyi csodaként tekintenek a történtekre. Mennyire igazuk van, ha eszünkbe jut milyen más sors is várhatna egy ilyen védtelen csöppségre. Elgondolkodtató az is, hogy vajon a szintén New Yorkban székelő ENSZ mindeközben az életmenő inkubátorokat miért tiltaná be.

 

Forrás: Magyar Kurír, BBC