Tökmagolajos babsaláta

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. november 21. szerkesztő

A tökmagolajos babsaláta híres őrségi étel, én is ott kóstoltam először gyerekkoromban, és rendkívül elnyerte a tetszésemet. Pofonegyszerű, mégis nagyon megnyerő fogás. Egyetlen hibája van, hogy aki nem helyben lakik, az nehezen juthat hozzá tökmagolajhoz.

A szomszédos Ausztria is nagy tökmagolaj termelő. A fővárosban főként ezeket forgalmazzák, árhatár a csillagos ég. Szerencsére nekem sikerült az Őrségből szereznem, így elérhető áron jutottam hozzá.

Hasonló ecetes-olajos babsalátát más vidékeken is készítenek. A nagy klasszikus Horváth Ilona például napraforgóolajjal. A családomban nagyon kedvelt étel, így a családtagok véleménye alapján, a hagyományos eljáráson kicsit változtatva, a gyorsaság kedvéért babkonzervet használtam, a cukrot pedig mézre cseréltem.

Hozzávalók 4 adaghoz:

50 dkg vörösbab konzerv

2 fej lilahagyma

1 csokor újhagyma

1 csokor petrezselyem

3 evőkanál 10%-os ecet

1 teáskanál méz

2-3 evőkanál tökmagolaj

fűszersó

A konzervbabot lecsepegtetem, lemosom róla a levét. Ráöntöm az ecetet és hozzáadom a mézet. Jól elkeverem és félreteszem. A lilahagymát megpucolom és karikára vágom, az újhagymát megmosom, megtörlöm, és szárával együtt felkarikázom.

A hagymákat fűszersóval meghintem, és állni hagyom 10-15 percig, majd a babhoz keverem. Zárható dobozban 1-2 óráig a hűtőben pihentetem. A petrezselymet megmosom, megszárítom, és nagyon apróra vágom. Tálaláskor hozzáadom a petrezselymet és meglocsolom tökmagolajjal.