10+1 kihagyhatatlan könyv a nyárra

Olvasni és játszani nyáron a legjobb, hiszen nincs óvoda és iskola! A Pagony Kiadó és a Tilos az Á Könyvek minden korosztály számára ajánl különleges, igazi nyári olvasnivalót: összegyűjtöttük azokat a könyveket, melyeket akár a tengerpartra, akár a hegyekbe, akár a nagyszülőkhöz, akár a táborba magukkal vihetnek a gyerekek és a kamaszok.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
ajánló
2016. július 03. Csontos Dóra

Olvasni és játszani nyáron a legjobb, hiszen nincs óvoda és iskola! A Pagony Kiadó és a Tilos az Á Könyvek minden korosztály számára ajánl különleges, igazi nyári olvasnivalót: összegyűjtöttük azokat a könyveket, melyeket akár a tengerpartra, akár a hegyekbe, akár a nagyszülőkhöz, akár a táborba magukkal vihetnek a gyerekek és a kamaszok.


Bartos Erika: Bogyó és Babóca – Évszakok

A legkisebbeknek ajánljuk a Bogyó és Babóca sorozat Évszakok kötetét, melyben a négy évszakhoz négy mese tartozik. Minden mesében a bogárkák világában böngészhet az olvasó. Akár strandra, akár nagyihoz, akár esti mesének is remek szórakozás.

Korosztály: 2-5 éves

Jeli Viktória – Horváth Ildi: Dönci és a varázstakaró

Dönciék nemrég költöztek új lakásba. Még minden játék dobozokban áll, Döncinek nincsenek barátai. Hiányzik neki a szomszéd cica, a kisvasút, a kert. Még szerencse, hogy mindig vele van a varázstakarója, ami alá elbújhat, ha rossz a kedve, és segítségül hívhatja, ha nem tud megoldani valamit. A varázstakaró alatt bármit el lehet képzelni!

Jeli Viktória egyszerű, kedves meséi a legkisebbek mindennapi problémáit mutatják be.

Korosztály: 2-5 éves

Vadadi Adrienn – Pásztohy Panka: Palacsinta tábor

Itt a nyár, vége van az ovinak! De az ovisoknak még nem kell elbúcsúzni egymástól. Amíg anya és apa dolgoznak, ők a Palacsinta táborban mulatnak az óvó néni kertjében. Itt annyi mindent lehet csinálni, amit év közben lehetetlen!

Vadadi Adrienn sikerkönyveinek következő darabja, melyet Pásztohy Panka rajzai tesznek még csodálatosabbá.

Korosztály: 4-7 éves

Miloš Macourek – Adolf Born: Matyi és Sári nyaral

Matyi és Sári a világ legizgalmasabb vakációján vesznek részt a varázslatos telefonkagyló segítségével. Minden kívánságuk teljesül, de óvatosnak kell lenniük, mert néha nehéz kiszámítani a kívánságok következményeit. Matyi és Sári egyszerre nyaral így a nagymamánál vidéken és a tengernél, mindenkit elszórakoztat a faluban, és rengeteg kalamajkába keveredik. Szórakoztató történet az egész családnak!

Korosztály: 6+

Annie M.G. Scmidt – Dániel András: Viplala

Viplala akkora csak, mint egy radírgumi. A saját világából elszökött, és a kedves Blom családnál talált menedéket, ahol nagyon jó dolga van! Ráadásul hiába kicsike Viplala, mégis bárkit el tud pittyenteni, ha elég dühös. Olyankor az illető vagy apróra összemegy, vagy kővé válik. Amikor az egész Blom családot manóméretűre zsugorítja össze, nagy bajba kerülnek!

Az Andersen-díjas Annie M.G. Schmidt regénye Hollandiában már klasszikus, több tucat kiadást ért meg. Nálunk Dániel András rajzaival jelenik meg.

Korosztály: 5-8 éves

Magyari Péter – Lanczinger Mátyás: Bence és a türkiz Nabu

Nabu egy szuperhős és Nabu Bencéé. Bence általános iskolás, harmadikos,a legjobb barátját Rigl Zolinak hívják, a legfőbb ellenségét pedig Nagy Pelvának. A Nagy Pelva elvette Bencétől Nabut. Vissza kell szereznie, mielőtt a szülei rájönnek, hogy elhagyta. Bence és Zoli rögtön három tervet is kitalálnak, amiből a madárpókos kókuszgolyó bizonyul a legjobbnak…

Izgalmas és vicces történet egy szuperhősről, egy harmadikos fiúról, egy csótányról és a bátorságról. A történetet Lanczinger Mátyás illusztrációi teszik még színesebbé.

Korosztály: 8-12 éves

Igaz Dóra: Nyár, nagyi, net

Berci nem akar nyáron sem karatetáborba, sem nyelvtanfolyamra menni. Igazából nincs semmi máshoz kedve, mint számítógépezni. A szülői ítélet: egy szünidő a nagyinál, vidéken, jó levegőn. Berci nem örül az ötletnek, ám hamar kiderül, hogy nagyinak egy egészen szuper tabletje van, és egyáltalán nem is haragszik a számítógépezésért, sőt, kifejezetten kéri, hogy használják a gépet.

Szórakoztató és tanulságos történet, számítógépfüggő gyerekeknek kötelező!

Korosztály: 8-12 éves

Anna Woltz: Tess és én

Tess szeme barna, és arany pöttyöcskék vannak benne. Sosem kér bocsánatot és szeret parancsolgatni. Az apja nem is tud arról, hogy létezik. Csak egy hete van, hogy megismerje az apját. Samuelnek is csak egy hete van, hogy a lánnyal legyen. Úgy dönt, segít neki.

Hét napig vannak a szigeten, de ez Samuel életének legfurcsább és legboldogabb hete, melynek során rengeteget gondolkodik barátságról és családról, örök búcsúról és az első szerelemről. Kiskamaszoknak kötelező!

Korosztály: 10+

Tasnádi István: Kőmajmok háza

Kornél tíz év körüli, asztmás fiú, aki kettesben él az anyjával egy pesti bérházban. A nyári vakáció ideje alatt összeismerkedik egy különös lánnyal, aki folyton mágikókról, nyambikvarákról, peritonokról és egyéb furcsa lényekről beszél. Gyuri tizenkét év körüli, vagány és nyughatatlan srác, nem igazán találja a helyét a világban. Nagyszüleinél, egy pesti bérházban tölti a vakációt, és leginkább barátjával, a házban lakó Tomival üti el az időt. A fiúk története a könyv végén összefonódik. Hogy miként, az kiderül Tasnádi István ifjúsági regényéből, amelyben minden részlet egy nagy kirakós darabja.

Aki szereti az izgalmas rejtvényeket, annak kötelező ezt a könyvet is betenni a bőröndbe!

Korosztály: 12+

Marion van de Coolwijk: Lucky Girls 1-2

Joan, Hanna és Tanja amszterdami kamaszok, de nem ismerik egymást. Joan családja gazdag, Hanna egy népes családban él, kitűnő tanuló, Tanja egy intézetben nevelkedik: ő a harsány megmondóember. A 16. születésnapjukon kiderül, hármas ikrek. A lányok kiderítik, ki az apjuk. A könyv végére sikerül megtalálniuk: az apjuk Parrot, a legnépszrűbb rock zenekar frontembere.

A második rész ott kezdődik, ahol az első véget ért. Hanna, Tanja és Joan szeretné végre alaposabban megismerni frissen előkerült apjukat, de ez szinte lehetetlen a paparazzók kellemetlenkedése miatt. Ráadásul a lányok szerelmi élete is beindul, és persze nem mentes a bonyodalmaktól… Nem szabad félteni őket, hiszen ők a LUCKY GIRLS!

Lányoknak szórakoztató és igazán pihentető időtöltés a fűben heverészve!

Korosztály: 14+

 

+1 Mészáros Dorka: Én vagy senki

2014 nyarán tizenegy kamasz titokzatos üzenetet kap, amelyben ennyi áll: 7–11. Eleinte csak zaklatásnak vélik a dolgot, július tizenegyedikén azonban valaki megpróbálja megmérgezni mindnyájukat. Pont egy évvel később ismét megindulnak az üzenetek. Az életben maradt négy fiú és három lány úgy dönt, saját kezébe veszi a nyomozást.

A hét kamasznak meg kell tanulnia elfogadni egymást, és feldolgozni a fájdalmas múltat, hogy a rejtélyes gyilkos nyomára bukkanjanak, mielőtt túl késő lesz. Mert az idő egyre fogy: kevesebb mint egy hónapjuk maradt.

Izgalmas, pörgős olvasmány nemcsak krimi rajongóknak! A nyáréjszakák kihagyhatatlan kelléke! Kamaszoknak és felnőtteknek is ajánljuk.

Korosztály: 16+