6 tipp a gyerek altatásához

Nem könnyű egy kisgyermeket elaltatni - ezzel a legtöbb szülő kénytelen szembesülni. Íme néhány gyakorlati jó tanács, hogy minden flottul menjen.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
alvás
2015. február 14. Csontos Dóra

Nem könnyű egy kisgyermeket elaltatni – ezzel a legtöbb szülő kénytelen szembesülni. Íme néhány gyakorlati jó tanács, hogy minden flottul menjen.


1. Alakítsatok ki saját, nyugtató altatási ceremóniát!
A mindig ismétlődő rituálé biztonságérzetet ad gyermekednek és megnyugtatja. (Például vacsi, fürdés, fogmosás után olvass neki kedves, megnyugtató, neki való mesét minden este, egy meghatározott ideig.) Az altatás nagyjából mindig ugyanakkor történjen, így a kicsi bioritmusa ehhez igazodik. Minimum fél órát szánj az altatásra! A kialakult szertartás sose maradjon el, és nagyon sokat, illetve hirtelen sose módosíts rajta, mert ez kizökkenti a gyermeket, nehezebben és nyugtalanabbul alszik el.

2. A környezet legyen megnyugtató!
A ceremónia szűrt fénynél, hangulat-világításnál történjen, az alvás pedig (majdnem) sötétben. Lehetőleg legyen csend! Ne nézzen a kicsi TV-t, s más képernyőt, kijelzőt alvás előtt! Legjobb, ha egyáltalán nincs elektronikai eszköz a szobájában. Nem célravezető, ha olyan játékot játszotok, ami felpörgeti: csiklandozás, birkózás, fogócska, tánc. (Különösen az Apukák hajlamosak arra, hogy még beiktassanak egy igazi közös hancúrt a nem kívánatos időpontban.)

3. Teremtsd meg az alvás komfortos körülményeit!
A legjobb hőfok az alvásra: 20-22 celsius. Jót tesz, ha alvás előtt kicsit kiszellőztetsz, frissítve ezzel a szoba levegőjét. Kényelmes ruhát adj a gyerekre, ne öltöztesd túl, alkalmazkodj a hőháztartásához!(Tudomásul kel venni, hogy vannak olyan gyerekek, akik kevésbé fázósak, mint az Anyukájuk.)

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!