Átvették a betlehemi békelángot a magyar cserkészek

A Magyar Cserkészszövetség hozza el Magyarországra a betlehemi békelángot, amelyet szombaton vettek át egy bécsi evangélikus templomban.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
advent
2014. december 14. Csontos Dóra

A Magyar Cserkészszövetség hozza el Magyarországra a betlehemi békelángot, amelyet szombaton vettek át egy bécsi evangélikus templomban.


Csaknem száz bécsi zarándok november 24-én utazott Betlehembe, hogy elhozza a békelángot az osztrák fővárosba. Egy kilencéves osztrák kiscserkész, Tizian Ronacher adta át világ húsz országának cserkészdelegációjával együtt a Felvidékről, Erdélyből és Magyarországról érkező csapatoknak, és a Magyar Cserkészszövetség képviselőinek. Az ünnepélyes ceremónián katolikus, anglikán és lutheránus egyházi személyek is részt vettek.

Vasárnap a budapesti Fasori Református Templomban adják tovább a lángot vidéki cserkészdelegációknak és civileknek. Az ünnepélyes eseményen beszédet mond Pál Ferenc, római katolikus pap, a békelángot Buday Barnabás, a Magyar Cserkészszövetség országos elnöke adja át, aki egyúttal tolmácsolja Böjte Csaba testvér köszöntő üzenetét. A Békeláng többek között Dunakeszire, Tatára, Debrecenbe, Rácalmásra, Kulcsra, Pilisszentivánra, Székesfehérvárra, Törökszentmiklósra, Szajolra, Mátramindszentre, Szuhára, Bátonyterenyére, Balatonboglárra, Miskolcra, Gyöngyösre és Gödöllőre jut majd el.

Hétfőn az esemény szervezői Latorcai Jánosnak, az országgyűlés alelnökének adják tovább a békelángot.

Az osztrák cserkészek 1986-ban kezdeményezték az akciót, amelyhez a magyar cserkészek immár 24. alkalommal csatlakoztak. A betlehemi Születés templomának örökmécseséből meggyújtott lángot speciális lámpákkal és örökmécsesekkel viszik el a fogadó országokba. A láng az évek során az összetartozás, a biztonság, a kölcsönös bizalom és szeretet jelképe lett.