Képek: Így reggeliznek a világban a gyerekek
A fiatalok többsége az angolszász országokban a mai napig gabonapehlyet fogyaszt tejjel. Ez azonban nem a legegészségesebb reggeli egy fejlődő gyermek számára. Egy fotós megmutatta, hogy mennyire eltérő lehet különböző országokban vagy kontinenseken a lurkók reggelije.
A fiatalok többsége az angolszász országokban a mai napig gabonapelyhet fogyaszt tejjel. Ez azonban nem a legegészségesebb reggeli egy fejlődő gyermek számára. Egy fotós megmutatta, hogy mennyire eltérő lehet különböző országokban vagy kontinenseken a lurkók reggelije.
A nap legfontosabb étkezése a reggeli. Nagyon sokan nem vesznek magukhoz semmit, mások nem látnak túl a cukros reggeliző pelyheken. Malawi-ban nem telik bőséges reggelire, míg Isztambulban terülj-terülj asztalkám várja az éhes szájakat. Ilyen egy tradicionális reggeli szerte a világban.
Doga Gunce Gursoy, 8 éves, Isztambul
A bőséges reggeli nem más, mint mézes-tejfölös piritós, zöld- és fekete olajbogyó, tükörtojás, fűszeres sült tojás, vaj, kemény tojás. Sajtból többféle is van: juh, kecske és tehéntejből készült sajt. Birs-és szeder lekvár, kenyér és sütemények. Friss zöldségek közül van az asztalon paradicsom, uborka, fehér retek és sült paprika. Mindemellett tej és narancslé és egy indiai édesség, mogyorós halva.
Koki Hayashi, 4 éves, Tokió
A reggeli Tokióban sült zöldpaprika és apró szárított hal. Van itt még tojás, szójaszósz, rizs, szezámmag, leves. Ez a reggeli úgy készül, hogy a nyers tojást összekeverik a szójaszóssal majd ezt az egyveleget ráöntik a forró rizsre. Gyümölcs is van az asztalon: szőlő, körte. Egy tányérban van még lótusz-és bojtorján gyökér, sárgarépa, pirított szezámmag édes rizsborral és szójaszósszal. Mindehhez tejet fogyaszt ez a kisfiú.
Phillip és Shelleen Kamtengo, Chitedze, Malawi
A Kamtengo testvérek reggelije édes, kukorciakenyér-szerű torta, amit chikondamoyo-nak hívnak. Mellé van főtt édesburgonya és fekete tea egy vagy két kanál cukorral.
Viv Bourdrez, 5 éves, Amszterdam
A kislány reggelije nem más, mint egy pohár tej és kenyér sótlan vajjal megkenve. A kenyér tetejére a legfontosabb hozzávaló következik, a forgács (más néven szendvicsreszelék). Ez több ízben és méretben kerül a kenyérre; van csokis, vaníliás, gyümölcsös.
Nathanaël Witschi Picard, 6 éves, Párizs
Párizsban egy hatéves reggelije egy kiviből és egy vágott bagettből áll. A bagett megkenéséhez van vaj és áfonyalekvár is. Desszertnek egy kis tál gabonapehely tejjel. Mindezt egy nagy pohár frissen csavart narancslével tudja leöblíteni a gyerkőc.
Birta Gudrun Brynjarsdottir, 3 és ½ éves, Reykjavik, Izland
A kislány reggelije a hafragrautur, vagyis tejben főzött zabpehely-kása. Ebbe barna cukrot, juharszirupot, kefir jellegű tejkészítményt és gyümölcsöket aprítanak. Italnak pedig van tej és halolaj, mert a gyerekek többsége D-vitamin hiányban szenved.
A többi ország reggelijét IDE kattintva érhetitek el.