Mert meztelenkedni jó!

Ha kétéves gyereked pucérra vetkőzik, és boldogan szaladgálni kezd, ne érezd magad kínosan! Örülj neki, hogy boldog és elégedett a testével!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. augusztus 30. szabo.daniel

Ha kétéves gyereked pucérra vetkőzik, és boldogan szaladgálni kezd, ne érezd magad kínosan! Örülj neki, hogy boldog és elégedett a testével!


Nincs bájosabb látvány, mint egy meztelen kisgyerek. Boldog, felhőtlen, elégedett és végtelenül szabad. Ám mi, felnőttek csak ritkán tudunk vele együtt örülni ennek a nagy feltárulkozásnak. A legtöbbször inkább zavarba jövünk, ha ledobálja magáról a ruhát, még akkor is, ha senki nem látja, vagy senkit nem zavar. A kicsik még az egész testükkel érzékelik a világot, és minél több érzékszervük van szabadon, annál boldogabbak. Ezért is szeretik a közös fürdést, az ölelést, a közös alvást – mindent, ami érintéssel jár, lehetőleg minél nagyobb testfelületet érintve.

Szükség van a határokra

‒ A nemiség alapjai kétéves korban kezdenek megszilárdulni, így azután főleg három és öt év között a pucérkodásnak már szexuális töltete is lehet, gyakran van is ‒ állítja Nagy Brigitta pszichológus. ‒ Kétéves kor után okosabb, ha a felnőttek kevesebbet vannak meztelenül a gyerek közelében. Nem szégyenből, hanem tapintatból. Nem kell ügyet csinálni belőle, de jobb, ha felhúzzuk az úszónadrágot, ha a gyerekkel fürdünk. Ilyenkorra már más a bőrérzés jelentősége is, ezért okosabb, ha fürdés után nem meztelenül, hanem pizsamában bújunk a közös ágyba. Ha ő még ruha nélkül lenne, azzal persze semmi baj, de meg kell tanítani a kereteit, hol megengedett és hol nem.