Polgár Judit a világ egyik legintelligensebb embere!

Polgár Judit is rajta van a világ tíz legintelligensebbnek tartott emberének listáján. Összeállításunkból megtudhatjátok, kik szerepelnek még a rangos névsorban, és miről nevezetesek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. augusztus 16. Gyarmati Orsolya

Polgár Judit is rajta van a világ tíz legintelligensebbnek tartott emberének listáján. Összeállításunkból megtudhatjátok, kik szerepelnek még a rangos névsorban, és miről nevezetesek.


Az emberek 50 százalékának 90 és 110 közötti az IQ-ja. 2,5 százalék 70 alatti IQ-val rendelkezik, 2,5 százaléknak 130 feletti az intelligenciahányadosa, és az emberiség mindössze 0,5 százaléka az, akinél ez az érték 140 feletti. Ők a zsenik.

Természetesen Polgár Judittal kezdjük, aki 15 évesen lett sakknagymester, amikor legyőzte Bobby Fishert. Nővéreihez hasonlóan ő is résztvevője volt annak a pedagógiai kísérletnek, amelyet édesapja, Polgár László végzett lányaival, hogy bebizonyítsa: a gyerekek csúcsteljesítményre képesek, amennyiben életkorukhoz alkalmazkodva képzik őket egy-egy adott területen. A lányok magántanulók voltak, és a sakk mellett akár nyolc idegen nyelvet is megtanultak, több diplomát szereztek és emellett lettek a világ legjobb sakkozói. Judit IQ-ja 170-es.

És a többiek:

A jelenleg hetven éves Stephen W. Hawking, akinek idegrendszeri betegsége miatt 20 évesen azt jósolták, hogy legfeljebb két fél éve van hátra – 160-as IQ-jával az egyik legelismertebb a listán szereplők között. Elméleti fizikusként kiemelkedő szakmai sikereket ért el elsősorban az univerzum kutatása terén. Hét könyve bestseller lett, 14 különböző díjat kapott munkássága elismeréseként.

A koreai Kim Ung-Yong IQ-ja 210. Kétévesen öt nyelven beszélt folyékonyan,  amelyeket egy-egy hónap alatt sajátított el. Négyévesen főiskolai szemináriumokat hallgatott, ötévesen bonyolult diferenciálszámításokat végzett élő televíziós adásokban, nyolcévesen a NASA felkérte, hogy dolgozzon nekik kutatóként.

Paul Allen a Microsoft társalapítója igencsak jól aknázta ki az agyában rejlő lehetőségeket: 14,2 milliárd dollárs vagyonával jelenleg ő a világ 48. leggazdagabb embere. Az IQ-ja 170-es.

Rick Rosnernek 192-es az IQ-ja, de másról annyira nem nevezetes: TV-producerként és televíziós íróként tengeti életét, de volt már aktmodell és görkorcsolyás pincér is.

Garry Kimovich Kasparov az az ember, aki 255 hónapig magáénak mondhatta a világ legjobb sakkjátékosa címet. Ezt a rekordot azóta sem tudta megdönteni senki. 190-es IQ-val rendelkezik. 2005 óta nem játszik, azóta a politikának és az írásnak szenteli az életét.

Sir Andrew Wiles az a matematikus, akinek 358 évnyi próbálkozás után, 1995-ben először sikerült bizonyítania az ún. nagy Fermat-tételt, amit a világ legnehezebb matematikai problémájának tartottak. 15 különböző díjat kapott matematikai és fizikai területeken, 2000-ben lovaggá ütötték. IQ-ja 170-es.

Christopher Hirata 225-ös IQ-val rendelkezik. 15 évesen már a NASA-nál dolgozott a Mars meghódításán, 22 évesen PhD-zett asztrofizikából.

Terrence Tao 230-as IQ-jával a lista vezetője. Két évesen már képes volt a négy matematikai alapművelet elvégzésére. Kilenc évesen főiskolai szintű matematika-kurzusokra járt és 20 évesen PhD-zett.

James Woods színész eredetileg lineáris algebrára jelentkezett az egyetemre és teljes ösztöndíjat nyert a neves Massachusettsi Műszaki Egyetemre, de aztán megfertőzte őt a színészi pálya és otthagyta az intézményt. Ki tudja, mi lett volna belőle, ha ott marad és kamatoztatja 180-as IQ-ját?