Star Wars, az egyik legklasszabb népmese

A Star Wars, avagy a Csillagok háborúja című kultuszfilm sorozat mára már fogalom, egész iparág épül rá, kicsik és nagyok is ismerik. Ám a Csillagok háborúja nem csupán egy jól sikerült termék, hanem egy remekbe szabott szupermese is. De vajon mit gondol róla egy mesepedagógus?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. április 16. Gyarmati Orsolya

A Star Wars, avagy a Csillagok háborúja című kultuszfilm sorozat mára már fogalom, egész iparág épül rá, kicsik és nagyok is ismerik. Ám a Csillagok háborúja nem csupán egy jól sikerült termék, hanem egy remekbe szabott szupermese is. De vajon mit gondol róla egy mesepedagógus?


Bajzáth Mária, a mesepedagógia módszer kidolgozója, a Népmesekincstár népmesegyűjtemény könyvsorozatának szerzője, a Meseközpont Alapítvány szakmai vezetőjének válaszai következnek.

Miről szól a Csillagok háborúja a népmesék nyelvén?

A Csillagok háborúja nem más, mint a Sötétség és a Fény galaktikus háborújának modern formába öntött meséje. A film eszközeivel meséli el a hős történetét, melyet korábban a szóbeliség világában mítoszok, mesék formájában adtak tovább, majd az írás feltalálásával papírra vetették azokat. Mára az örök és ősidők óta ismert történet mindenki számára érthető képi nyelven szólal meg, lehetővé teszi, hogy a világ legkülönbözőbb pontjain élő emberek is magukénak érezzék a hősök harcát és győzelmét a gonosz felett.

A filmre sokan úgy tekintenek, mint egy jól kitalált szupermesére. A jelképrendszere kísértetiesen hasonlít a mesékére. Miért olyan különleges a Csillagok háborúja?

A kultuszfilm George Lucas által alkotott receptje: végy egy adag tudományos-folklorisztikus megalapozottságú, közepesen bonyolult matematikai sémát, és adj hozzá egy maréknyi zsenialitást. Lucas egyetemistaként antropológiát hallgatott, szakdolgozatát J.V. Propp orosz folklorista mese-morfológiájából írta. Pontosan tudta, a szó szoros értelmében kiszámolta, mit, mikor, ki, kivel, hová, hányszor. A történetek összekapcsolása, a szereplők tulajdonságai, az újabb szereplők bekapcsolásnak módjai nem jelentettek számára problémát. Mindezek ugyanis fejezetcímek az emlegetett könyvben. A másik könyv, aminek a hatását érezhetjük, Joseph Campbell Ezerarcú hős című műve, ami a mai Hollywood egyik bibliája. Campbell szerint esendő halandóként mindannyian a hős útján próbálunk járni, ezért a gonoszt legyőző, fényt hozó, az élet diadalát hirdető Hősről szóló nagy meséket százszor is hallani akarjuk. Lucas filmjei a mese-mítosz XX. századi feltámasztásának kiváló példái.

Miben látod a sikerét, miért tetszik annyira a Csillagok háborúja mai gyerekeknek (is)?

A filmek lassan átveszik, a gyerekek és felnőttek életében is, a mesék szerepét. Ezen lehet szomorkodni, fanyalogni, ijedezni, de ettől ez még tény. Lucas szerint a gyerekeket az egyik nagyon erős hatás a tévé és a mozi képernyője felől éri, ezért szerinte egyszerűen jó filmeket kell csinálni. Nagyon gyorsan rájön a néző, hogy a Csillagok háborúja estében varázsmesét lát, így biztos lehet a jó győzelmében, és abban is, hogy addig nem lesz vége, amíg minden jóra nem fordul. Ez a bizonyosság lelkesítő és megtartó erő, de a biztos tudás ellenére is végigizguljuk a jelenetet, amelyben Luke az X szárnyúval manőverezve, meg akarja semmisíteni a Halálcsillagot. Hiába látjuk ezredjére, az izgalom mégis marad.