Utálja a szolfézst? Majd most megszereti!

Várhatóan nyáron már letölthető lesz az a magyar fejlesztésű applikáció, mely játékos formában ismerteti meg a gyerekekkel a zene alapjait. Próbálják ki!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
alkalmazás
2014. március 24. szabo.daniel

Várhatóan nyáron már letölthető lesz az a magyar fejlesztésű applikáció, mely játékos formában ismerteti meg a gyerekekkel a zene alapjait. Próbálják ki!


A Madárszó (Birdsong) egy új, elsősorban gyermeknek szóló, tabletre optimalizált alkalmazás. Alapötlete egy zeneakadémistáé, akit – mint azt lapunknak elmondta – régóta foglalkoztattak a játékos zeneoktatás lehetőségei, a szakdolgozatát is ebben a témában készítette.

Koloncsák Zsolt nem egyedül dolgozott, a projektben programozók, grafikusok és sokan mások is (egész pontosan ők:

Angeli Róbert – programozó

> Fekete András – programozó

> Forstner Bertalan – technikai konzulens

> Freytag Orsolya – projekt koordinátor

> Ruttkay Zsófia – grafikai projektvezető

> Koloncsák Zsolt – ötletgazda, projektvezető

> Kővágó Adél – narrátor

> Lua Ebrahimzadeh – angol narrátor

> Laszlovszky Zsófia – grafikai tervező

részt vesznek.

Finanszírozása egyébként a TÁMOP 3.2.4./A-11/1-2012-0071 „Zene és olvasás” pályázat keretében történt.

Maga a fejlesztés 2013 tavaszán kezdődött, és mint arra utaltunk is, igazi csapatmunkában zajlik még most is: a Zeneakadémia, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, és a Moholy Nagy Művészeti Egyetem TechLab részlege dolgozik rajta.

Az app még tesztelés alatt áll, maga az ötletgazda végzi ezt, illetve jelen pillanatban is általános- és zeneiskolákban folyik a próbálgatás.

Koloncsák Zsolt hangsúlyozta, az alkalmazás elsősorban gyermekeknek szól, de hasznos lehet pedagógiai segédletként zeneiskolákban, szolfézs- és hangszeres tanároknak, valamint a zene iránt fogékony felnőtteknek is.

A kényelmes játékmenet és az áttekinthetőség érdekében a játékot tablet eszközökre optimalizálták, de más eszközön is használható lesz, várhatóan nyártól. Az ötletgazda elmondta, addig ingyenes a próbaverzió, a véglegesért nagyjából egy eurót terveznek majd kérni.

A magyar és angol nyelven futó app fejleszti zenei memóriát, a hallást és a kottaismeretet. Nagy segítséget nyújt a szolmizáció megismertetésében. A játék lényege, hogy a játékosnak egy madárcsaládot kell távvezetékekre ültetnie, így ösztönözve a családtagokat az éneklésre. Játék közben lépésről lépésre sajátíthatjuk el a zene és szorosabban véve a kottaírás alapjait.

 

Koloncsák Zsolt szerint játékos formában többen is tanítják a zene alapjait, elektronikus eszközökön viszont most tesszük az első lépéseket. Kérdésünkre azt mondta, nem hiszi, hogy problémát jelentene az oktatásban való használata, mert egyre több elektronikus eszköz lesz a pedagógusok birtokában, külföldön pedig – tette hozzá – még inkább igaz ez az állítás.

Az app talán a harmadikos és negyedikes zeneiskolások tudásszintjén “áll” meg, elsősorban a kottaolvasás, ritmusírás és szolmizáció van a fókuszban.