Utazások téli szünetre

Év végén a legnagyobb ajándék, ha együtt van a család. Így, ha már túljutottunk a kötelező karácsonyi körökön, kapjuk elő a bőröndöket, és ajándékozzuk meg magunkat a közös pihenés élményével! Irány belföld!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
tipp
2015. november 29. Paulik András

Év végén a legnagyobb ajándék, ha együtt van a család. Így, ha már túljutottunk a kötelező karácsonyi körökön, kapjuk elő a bőröndöket, és ajándékozzuk meg magunkat a közös pihenés élményével! Irány belföld!


SÁRVÁR
„Köszönjük néked, Sárvár…”

Talán még vannak, akik emlékeznek az évtizedekkel ezelőtti reklámszlogenre – “Köszönjük néked, Sárvár, Sárvári Termálkristály…”. Ez a mondtat alapozta meg a bájos nyugat-dunántúli városka hírnevét. Magyarország egyik legismertebb fürdővárosa nem is cáfol rá nimbuszára, az utóbbi években megújult fürdő (http://www.sarvarfurdo.hu/) nem csak a gyógyulni vágyóknak, hanem a gyermekes családoknak is kiterjedt szolgáltatásokat kínál. A családi fürdőben van baba-világ, több gyerekmedence, kilenc csúszda és hullámmedence. Ha megunjuk a pancsolást, irány a belváros, ami a Sárvár jelképévé vált Nádasdy-vár (http://nadasdymuzeum.hu/) körül terül el. A városháza harangjátéka és a szökőkút víz- és fényjátéka varázslatos hangulatot kölcsönöz az esti korzózásnak. Sárváron a vár szomszédságában fekvő Arborétumban ilyenkor is várja a természet és a ritka növények kedvelőit, ebben az időben is lehet egy jót bolyongani a több száz éves platánok és mamutfenyők között. De ha további sétához van kedvünk, akkor irány a fürdő mögötti Csónakázó-tó, melyet öt híd és öt sziget tesz hangulatossá. Ha kellőképp hideg van, még korcsolyázni is tudunk!

További információ: http://www.sarvar.hu/

ESZTERGOM
„Hol óriás csiga kétszarvú dómjával e bölcs bazilika…”

Babits Mihály által oly kedvelt Esztergom a természet szerelmeseinek, a kultúrakedvelőknek és a történelembarátoknak is egyaránt kínál látnivalókat. Érkezhetünk autóval, vonattal, busszal, de akár hajóval is, egyaránt nagy élmény megpillantani a város szimbolikus épületét, a Bazilikát. Az esztergomi érsekség székhelye a Dunakanyar legfelsőbb városa, innen bárhova kirándulunk, csodaszép helyekre érkezünk. Ha a közeli Vaskapu-hegyre megyünk, csodálatos panoráma tárul elénk. Itt nyugodtan eltölthetünk egy egész délutánt is, a Brilli Gyula Menedékházban téliesített terasszal, állatsimogatóval, melegkonyhával, pihenőszobával, a cserépkályha melegével és szabadtéri fürdődézsákkal várnak bennünket, így akár hóesés közben is borozgathatunk a szabad ég alatt a forró vízben. http://www.vaskapuesztergom.hu/  De a környék más kirándulásokra is csábít, a Mária Valéria hídon átsétálva rögtön a hangulatos szlovákiai Párkány városába juthatunk. Nincs messze a népszerű kiránduló- és üdülőhely, Dobogókő sem, ami a Visegrádi-hegység legmagasabb pontja. Ha elég volt a kirándulásból, irány a pancsolás az Aquaszigeten (http://www.aquasziget.hu/), aminek felújításával a tervek szerint pont karácsonykor végeznek, így a téli szünetben már újra látogatható lesz. Ha pedig végigjártuk már a Duna Múzeumot, a Székesegyházat, a várat, Búvármúzeumot, és a Babits Mihály Emlékházat, akkor nyomozzunk egy kicsit! Izgalmas városnéző krimi-túrán Esztergom utcáit járva deríthetünk fel rejtélyes gyilkosságokat, vagy éppen megismerhetjük a Királyvárost, ahogy eddig soha. http://rejtelyekhaza.hu/esztergom/

További információ: https://www.szeretgom.hu/

PÉCS
„Pannónia kebelén Pécs, pompás dekoltázs…”

Volt már Európa kulturális fővárosa, és évről-évre helyet ad az országos színházi találkozónak. Pezsgő, vibráló, sokszínű város, Magyarország ötödik legnagyobb települése rengeteg látnivalót kínál az idelátogatóknak. Kihagyhatatlan program a Zsolnay Negyed, ahol a régi gyárépületek újjászülettek, az egykor komor ipari objektumok ma gyönyörű, díszes kémények, galériának otthont adó égetőkemencék vagy izgalmas közösségi terek, fesztiválhelyszínek lettek. A Zsolnay kiállításoktól a kortárs galériákon át a Planetáriumig és a játszóterekig, mind – a kultúra a szórakozás és az oktatás egyedülálló helyszíne, rengeteg remek programmal (http://www.zsolnaynegyed.hu/). A Szent István tér, a Dóm tér és a Sétatér ünnepi díszbe borul, a szürke téli utcák díszes, forralt boros, szegfűszeg- és fahéjillatú, mámoros hangulatba burkolóznak. Ha több napot töltünk a városban, látogassunk el az állatkertbe (http://www.pecszoo.hu/), menjünk el a bábszínházba (http://www.bobita.hu/) vagy buszozzunk fel tíz perc alatt a Misina tetőre a 191 méter magas tévétoronyhoz, ahonnan páratlan panoráma tárul elénk. Ha gyerekekkel vagyunk, mindenképpen menjünk egy kört a mecseki kisvasúttal (http://www.mecsekikisvasut.extra.hu/ ) vagy látogassunk el aMecsextrém Parkba, ahol különféle sport lehetőségekkel és sokrétű szabadidős programmal várnak bennünket, a Pécs határában található Árpádtetőn (http://www.mecsextrem.hu/)

SOPRON
„Emlékszem, Sopronban néztem a fák fölé…”

A VOLT fesztivál miatt nyáron igen kedvelt város télen is sok szépséget tartogat az idelátogatóknak. A romantikus girbegurba utcák, a felfedezésre váró izgalmas összekötőudvarok, és a csodás barokk épületek ebben az évszakban hideg fénybe burkolózva fogadják a turistákat. Ha nincs kedvünk egyedül felfedezni Sopront, érdemes kipróbálnunk Taschner Tamás idegenvezető valamelyik formabontó városnéző sétáját (http://www.bonaparte.hu/), melyben egy adott téma köré fonva mesél a város nevezetességeiről. Ezek a séták az élményszerűségre, a mesékre, legendákra és a történelmi hűségre épülnek. Persze ha megunjuk a városjárást, sportolhatunk is! Sopronban évről-évre kinyit az ideiglenes korcsolyapálya, ahol garantált az aktív és vicces időtöltés. A sport után pedig jöhet a jól megérdemelt nyalánkság. Látogassunk el az édességeket, kávé- és teakülönlegességeket kínáló Harerr Csokoládéműhelybe, és jelentkezzünkegy csokoládékóstolóra, ahol a kézzel készült csokoládékról minden alapinformációt megtudunk, és persze végig kóstolhatunk is! http://harrerchocolat.com/HU/csokolademuhely/kostolas  Ha több napot töltünk a városban, érdemes kirándulást tenni a közeli Fertő-tavat körülölelő világörökségi kultúrtájon. Nagycenk, Fertőszéplak kihagyhatatlan, csak úgy, mint Fertőd, ahol az Esterházy család fényűző kastélyában gyönyörködhetünk.

További információ: http://www.sopron.hu/

DEBRECEN
„Debrecenbe kéne menni…”

Bár Debrecen Magyarország második legnagyobb települése, sőt, nyugodtan nevezhetjük a keleti országrész fővárosának is, mégis keveset tudunk róla. Pedig a leginkább virágkarneváljáról ismert városban egész évben egymást érik a pezsgő kulturális és kulináris programok. Nincs ez másképp az év utolsó heteiben: Magyarország második legnagyobb városában ekkor is remek rendezvények várják az idelátogatókat. Bár Debrecenben nincs se turistacsalogató vár, se romantikus hídnak helyet adó folyó, de még egy fránya hegy se, viszont vannak vendégszerető helyiek, hangulatos éttermek és cukrászdák, és itt van a kultikus nevű Nagyerdő is. Az ország első természetvédelmi területén, a Nagyerdőn az Aquaticum Gyógy- és Fürdőközpontban (http://spa.aquaticum.hu/hu) gyógyító termálvíz és számos rekreációs szolgáltatás várja a pihenni vágyókat, de vanáttekinthetetlenül sokféle csúszda, medence, pezsgőfürdő a trópusi növényekkel teli, hatalmas élménykomplexumban. A Nagyerdőben nem okoz csalódást az Állatkert sem, van itt mindenféle aranyos, simogatni- és bámulnivaló állat a zsiráftól a pelikánon át kiskecskéig. Debrecen az a hely, ahol a nagyvárosi szolgáltatások mellett elérhető közelségben található a természet csendje. A meghitt városi „kuckók” mellett a környező Erdőspuszták és a félórányi autóútra található Hortobágyi Nemzeti Park egyedi természeti értékei, kirándulási helyszínei gondoskodnak további tartalmas kikapcsolódásról.

További információ: http://www.iranydebrecen.hu